Визитка Доц. д-р Светослав  Малинов е ръководител на катедра Политология

...
Визитка Доц. д-р Светослав  Малинов е ръководител на катедра Политология
Коментари Харесай

Доц. Светослав Малинов: Възможностите за мнозинство и за нов...

Визитка

Доц. доктор Светослав  Малинов е началник на катедра " Политология " в Софийския университет. Един от създателите на ДСБ, народен представител в 40-ото Народно събрание през 2005-2009 година, два пъти народен представител в Европейския парламент. Завършил е политология в СУ „ Св. Климент Охридски ”. Специализира политическа доктрина в Осло и Ню Йорк,  има магистърска степен по политическа философия от университета в Йорк, Англия.  

-----------------------------------------------------------------------

- В момента като фрагменти, хрумвания политическата битка у нас е извънредно обедняла

- Има Такъв Народ не разчита на политика, може би ще се опитат да създадат концерти 

- Оттегляне на Борисов от водачеството ще направи ГЕРБ по-приемлив сътрудник

- Най-тежкият проблем на Нинова е партията на Стефан Янев 

- Усещането, че някой харчи доста пари за акцията, ще бъде отблъскващо 

-----------------------------------------------------------------------------

- Доц. Малинов, каква е печелившата тактика за партиите в предизборна борба в разгара на няколко рецесии?

- Партиите не би трябвало да бъдат прекомерно настойчиви и дейни в отпускарския сезон и преди децата да тръгнат на учебно заведение. Опитът ми демонстрира, че на това не се гледа с положително око от хората - тогава те имат доста грижи, огромни разноски и прекомерна интензивност може единствено да раздразни евентуалните гласоподаватели. Кампанията би трябвало да е по-приглушена, по-спокойна. В никакъв случай не би трябвало да има каквато и да е проява на пари по време на акцията. Има доста опит, насъбран в тази посока - нежелани са билбордове, чувство за разсипничество, концерти, които при други акции са показвали мощ, привличали са гласоподаватели. В случая обаче ще отхвърлен. На доста хора им се покачиха разноските, доста фамилии ще са на ръба при при посрещане на разноските за отопление, за образование на децата. При това състояние чувството, че някой харчи доста пари за акция, ще бъде отблъскващо. Това са двата съвета, които бих дал.

В този смисъл акцията няма да е доста дейна, няма да има доста съществени конфликти от позиция на това измерение. Не мисля, че има и потребност от това - партиите на терена се явяваха два-три пъти на избори, няма потребност в този момент гласоподавателите да научават основни неща за тяхната стратегия, персони. Изключение прави партията на Стефан Янев, която към този момент пропилява политическия си капитал, може би заради политическо бездарие на управлението.

Спокойно, мъдро, умерено - такава би трябвало да е акцията. Хората познават партиите, познават претендентите им. Тук не може да се играе на нещо ново.

- Т.е. не може да се търсят изненадващи резултати с участниците в листите?

- Не мисля. Първо, сега за първи път по-скоро получаваме противоположна информация по отношение на листи и претенденти. Хора, които се е очаквало да са в листите, се отдръпват или биват оттегляни. В момента на процедура е доста мъчно да се постановат нови лица. За подобен вид включване се изисква и психическа подготовка на възможни кандидат-депутати, за което е нужно време. Обикновено депутатите са сполучливи експерти - лекари, юристи, нужно е време да пренастроят графика си.

Затова в листите виждаме най-вече хора, които към този момент са на терен и не са изгубили предпочитание още веднъж да отидат на избори. На всичко от горната страна тези нови лица са изправени пред угрозата да отидат на избори още веднъж след примерно шест месеца след изборите на 2 октомври. В момента като фрагменти, хрумвания политическата битка у нас е извънредно обедняла.

- Затова ли в листите на " Продължаваме промяната " няма нови лица, няма изненади? Не се капсуловат, като залагат единствено на някогашни министри и депутати?

- Не бих споделил, че залагането на изпитани лица е рационално, това е неизбежно. Същото ще е и при другите партии. Такава е самата действителност, това не значи капсуловане. Виждаме по какъв начин напущат хора, които не могат да устоят на тестването. Участието в политиката е завладяващо, а хората със постоянни специалности не могат да отделят 3-4 години от живота си, да одобряват риска да се деквалифицират.

- Какъв е шансът на Политическа партия? Могат ли да са първи?

- Вглеждането кой е първи и кой втори е напълно безсмислено при такава изборна система. Не си даваме сметка по какъв начин наподобява тя в относителен проект с другите одобрени три-четири модела на парламентарна система. Тази, която ние сме избрали, е оптимално отворена, с предел от 4 %, която доста мъчно създава болшинства. Там, където я има в международен проект, спечелилият е без значение, в случай че няма сътрудници.

Той не получава
бонуси, както е на други места, просто е партията, получаваща първа право да се договаря. В Гърция да вземем за пример на спечелилия се дава рамо от изборната система, с цел да е по-близо до образуване на болшинство. При нас разликата с спечелилия може да е 4-5 места, може да е даже дребна парламентарна група. Ако я нямаш като съдружник, е все едно дали си първи или втори. Вече видяхме по какъв начин това работи. Може да спечелиш изборите, само че в нощта на изборите да е ясно, че отиваш в съпротива за 4 години.

Затова сега виждам единствено блоковете на възможните съдружни сътрудници. Така би трябвало да мислят и гласоподавателите - освен кого харесват, само че и има ли тази партия капацитет за коалиция и с кого. Това прочее може да лиши от какъвто и да е късмет по-малките партии, които се борят за влизане в Народното събрание.

- ГЕРБ се пробват да прочистят листите си, да ги обновят. Какви шансове им дава това?

- Никакви шансове. Там нещата като облик в гласоподавателите вечно ще останат без смяна, до момента в който Борисов е водач. Дотогава всевъзможни промени потъват в сянката на облика му. Дали е подготвен да отстъпи, да поеме почетна функционалност, евентуално и той самият не знае. В сегашната обстановка

Борисов не отстъпва. В последваща може да го направи. Отдавна трябваше да отстъпи, тъй като водачеството му не водеше към коалиция, даже когато изборите бяха извоювани предходната година.

Лидерството му докара и до загуби. Ако в този момент ГЕРБ се окаже на върха с 2-3 % от горната страна, отново няма сътрудници. Какъв е смисълът от това твърдоглавие? Но оставки от водачи може да се подават когато и да е, даже при договаряния за коалиция. Може Борисов да пази този коз за след изборите. Това ще направи ГЕРБ по-приемлив сътрудник, само че отново няма гаранции. А е и чувство за смяна под натиска на събитията.

- А допустимо ли е Политическа партия да изсмуче електорат от Демократична България, която да остане на ръба или даже под него?

- Това е огромният боязън. Това беше и смисълът да не се сформира предизборна коалиция сред двете партии - да не се разреши това. Става дума за подобен електорат, само че такава заплаха не се обрисува. Демократична България стои задоволително устойчиво, с цел да може гласоподавателите да не се двоумят дали да гласоподават за нея, тъй като няма да влезе.

Още повече по-малките обединения по време на акция имат по-ясен профил, могат да втвърдяват позициите си, което по-големите не могат или не смеят да вършат, защото би трябвало да претендират и за част от центристкия избор. Демократична България може умерено да застане в нишата на десницата и да си разрешава по-смели изявления, без да губи гласоподаватели. Докато Политическа партия, таман с цел да резервира гласоподаватели, би трябвало да бъде по-малко конфронтационна с избрани обединения. Ще се добавят тези две неща, двете партии ще бъдат в Народното събрание. Притеснявам се за Българска социалистическа партия като възможен техен сътрудник.

- Как обаче ще се отрази войната на Нинова с президента на представянето на Българска социалистическа партия?

- Лошо ще се отрази. Едва ли Нинова печели от борбата с президента, без значение че в огромна степен той е моторът на тая борба. Да назначаваш министри особено с цел да нападат Нинова, е извънредно ниско държание от един държавен глава.

Тази еснафщина и злопаметност ме тормози, тъй като значи, че там без никакъв политически нюх и възприятие за отговорност президентът може да работи във щета в това число и на личния си облик. Нинова има и още един проблем - няколко доста ярки фигури от Българска социалистическа партия публично не са част от акцията. Нейният директен съперник за водачество Крум Зарков не е в листите на Българска социалистическа партия.

Това сигурно значи някакви гласове по-малко. И може би най-тежкият проблем на Нинова е партията на Стефан Янев. Дори да не премине бариерата, тя ще вземе непосредствено гласове от Българска социалистическа партия. Нинова не може да усили резултата на Българска социалистическа партия, запазването на резултата от предишните избори е нещо като таван за партията на тези избори. Това ще бъде триумфът.

 А и служебното  правителство доста очевидно подлага на критика Българска социалистическа партия и Нинова съответно. Което е необичайно, тъй като в последна сметка те са сходни по основните геополитически въпроси. Това демонстрира изключителна злопаметност от страна на Румен Радев, което е неприятно за всички нас.

- Но президентът подлага на критика и хората от Политическа партия, които са негови някогашни протежета…

- Там борбата се появи преди месеци по тематиката Украйна. Там някак си нещата са по-идейни, до момента в който при Нинова са грозно лични. Заради позицията на Радев за Украйна водачите на Политическа партия го нарекоха срам. Това беше борба за политическа позиция.

- Дали Има Такъв Народ ще съумеят да прескочат бариерата?

- И това не може да се разбере. Тенденцията надолу е пределно ясна, нов срив има при тях. Но какъв брой тъкмо ще останат поддръжниците им, в този момент никой не може да каже. Но не е допустимо друго, с изключение на задържане на спада на гласове. Очевидно не се разчита на политика, може би ще се опитат да създадат концерти. Там нещата завършват - въпросът е дали ще е на тези, или на идващите избори.

- Ще се осъществят ли упоритостите за положително показване на популистите от " Възраждане "?

- Очевидно не. Това не са рецесии, които към този момент им оказват помощ. При " Възраждане " също има таван и той се оказа доста по-нисък, в сравнение с се притесняваха някои. Нещата се наместват, без да са ясни като резултат.

- Какъв ще е най-вероятният резултат на 2 октомври? Какъв е шансът за сформиране на постоянна коалиция и кабинет след изборите?

- Блокът на някогашната четворна коалиция ще се сведе до три партии, явно Има Такъв Народ са на ръба. Тази тройна коалиция сега се бори за 121 депутати. Другият блок - на ГЕРБ и Движение за права и свободи, сигурно ще има по-малко от тройния блок. В Народното събрание ще е и " Възраждане ", гласовете за които отиват непосредствено за съпротива. В тоя смисъл може да се окаже, че малко не доближава на тройната коалиция за болшинство.

При това състояние партиите или ще би трябвало да влязат в договаряния с ГЕРБ или Движение за права и свободи, нещо, което Политическа партия и Демократична България към този момент на трети избори се кълнат, че няма да създадат, или да се отиде на нови избори. Оттук идва прогнозата за нови избори. При дефицит на няколко депутати за болшинство ще стартират неприятни договаряния, които не могат да доведат до нищо трайно. Възможно е чувството за това, че ще има нови избори, може да стартира още в изборната нощ. Вече сме го преживявали.

Както и да ги считаме, опциите за болшинство и за нови избори сега са равни, 50 на 50.

- Няма ли фактор, който може да наклони везните?

- Възможно е, при сполучливо въведена акция, при проваляне на Има Такъв Народ. Ако партията на Стефан Янев мине бариерата, той няма къде да отиде, с изключение на при тази тройна коалиция при избрани условия, защото доста от позициите му са безусловно неприемливи за Политическа партия и Демократична България. Но пък заставането му до " Възраждане " ще е пагубно за Янев.

- Възможно ли е макар упованията интензивността на изборите да не е толкоз ниска?

- Не е толкоз необикновено предвид на чувството, което се сътвори при провалянето на постоянния кабинет. Преди свалянето чувството беше, че кабинетът не се оправя. След свалянето му обаче чувството се смени с такова за нечестна, мръсна игра против държавното управление.

То не беше кой знае какъв брой положително, само че дали заслужаваше да бъде свалено на шестия месец? След година ръководство Политическа партия щеше да е трайно втора политическа мощ, без никакъв късмет да е първа. Сега нещата са разнообразни поради метода, по който бе свалено държавното управление. Не изключвам това да накара повече хора да гласоподават, накарани тъкмо от чувството за нечестна игра по отношение на Политическа партия.

Впрочем служебното държавно управление сега оказва помощ с дейностите си за победа на Политическа партия, тъй като си разрешава да прави огромна политика. Усещането, че това е неправилно, обзема доста хора. Неслучайно по конституция служебното държавно управление е със мощно лимитирани пълномощия. А сега тече диалог за пазаруване на газ, дали доставки от Газпром са неизбежни. Това коства доста пари и обвързва страната за дълъг интервал и няма парламентарен надзор заради липса на Народно събрание.

В естествена обстановка енергийният министър би трябвало да дава доклад пред Народното събрание и да носи отговорност за всяка своя дума. Това ще отрезви хората и ще ги накара да гласоподават по-масово. Особено в случай че се види, че има опит да се помогне на Газпром и Русия с нашите дребни вноски. Това основава спомагателен тласък на гласоподаване и може да помогне на Политическа партия и Демократична България, в случай че съумеят да се възползват - по тази тематика позициите им са идентични.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР